Składniki:
- pół opakowania sera feta
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 15 dag szynki
- 15 dag sera żółtego
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- Sól i pieprz do smaku
Przyznaję od razu, że przez wszystkie zabiegi związane z przenoszeniem z blaszki na blaszkę ciasto mi się porwało, przez co też w czasie pieczenia się po prostu rozmoczyło. Zastanawiam się, czy przy kolejnych zabawach z ciastem francuskim nie podpiec go najpierw a następnie nakładać składniki. Niemniej, nawet rozmoczone było pyszne.
Nakładamy więc gotowe ciasto na blaszkę, boki ścinamy albo zawijamy. Następnie nakładamy składniki. Ja całość posmarowałam lekko sosem pomidorowym, który został z poprzedniego obiadu, czyli gołąbków. Układamy szynkę, ser i jak na zdjęciu, lub wg. własnego uznania pomidorki i ser feta. Kolejne pyszne, proste i szybki danie z cyklu "Co masz, to dasz" ;-)
A przy okazji jak patriotycznie...
Piękna tarta :)
OdpowiedzUsuń