Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 5 łyżek ciepłej wody
- sól
Farsz:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- sałata lodowa
- ser feta
- 1 pomidor
- przyprawa kebab-gyros
- i inne składniki wg. uznania ;-)
Sos:
- 1 jogurt naturalny mały
- 2 łyżki majonezu
- pół ogórka małego
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Mąkę zagnieść z masłem, wodą i solą, jeżeli czujemy potrzebę można dodać jeszcze odrobinę wody. Zostawiamy na chwilę, po czym dzielimy na dwie lub trzy części i z każdej rozwałkowujemy cienki placek, posypując mąką. Smażymy na teflonowej, dobrze rozgrzanej patelni przez chwilę z każdej strony. Najlepiej jeżeli placek jest odrobinę mniejszy od patelni. Moje były większe i boki nie chciały się zrobić ;-) Trzeba też uważać, żeby nie trzymać za długo na patelni, ponieważ placki robią się twarde i przy zawijaniu łamią się (co niestety mi się tym razem przytrafiło). Tak więc pokażą się pęcherzyki powietrza, obracamy, odczekujemy chwilę na kolejne pęcherzyki i zdejmujemy ;-)
Majonez mieszamy z jogurtem i startym (na grubych oczkach) ogórkiem. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oraz sól i pieprz do smaku.
Mięso mieszamy z przyprawą i smażymy.
Placek smarujemy sosem, nakładamy kurczaka, sałatę lodową, pomidora, cebulę i pokrojony w kostkę ser feta.
Smaczna i lekka alternatywa dla kebaba barowego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz