wtorek, 22 maja 2012

Łaciate muffinki ;-)

Odkąd odkryłam jakie to proste, nie mogę się oprzeć i jak tylko mam okazję robię muffinki ;-) 



Ciasto część sucha:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (ja używam brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto część mokra
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła 
Kruszonka:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Połączyć osobno składniki na ciasto mokre i suche (dla ułatwienia masło trochę rozpuszczam). Potem połączyć oba ciasta i wymieszać na jednolitą masę. Wlać do papilotek. Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść ciasto, następnie pokruszyć i posypać babeczki. Włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 220 stopni ok 30 min.

1 komentarz: