Nie przepadam jakoś specjalnie za kuchnią meksykańską, ale burrito i enchilada to potrawy, które lubię od czasu do czasu zjeść. Jak dotąd najlepsze burrito jadłam w restauracji meksykańskiej w Chorzowie, a podane było z przepyszną sałatką, z kapusty pekińskiej. Postanowiłam stworzyć swoją wersję potrawy, z orzeźwiającą sałatką z kapusty pekińskiej i ananasa.
Burrito:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 200 g pieczarek
- 1 cebula duża
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy, lub mieszanki meksykańskiej
- puszka pomidorów
- 1 papryczka chilli
- kilka łyżek sosu salsa
- olej do smażenia
- przyprawa do kuchni meksykańskiej
- 4 placki tortilli
- kilka ząbków czosnku
Sałatka:
- pół puszki ananasa
- pół kapusty pekińskiej
- mała śmietana gęsta
- mały jogurt naturalny
- kilka łyżek majonezu
- kilka ząbków czosnku
Na rozgrzanej patelni smażę pokrojone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Następnie dodaję paprykę i smażę aż lekko zmięknie. Dorzucam posiekaną papryczkę chilli i wszystkie "puszki" :) Na osobnej patelni smażę mięso z przyprawą do potraw meksykańskich, następnie dorzucam do warzyw. Doprawiam całość sosem salsa i gotuję wszystko razem jeszcze kilkanaście minut. Podaję zawinięte w tortillę lekko podgrzaną na suchej teflonowej patelni.
Ananasa kroję w kostkę, kapustę siekam. Majonez śmietanę i jogurt mieszam razem z przeciśniętym czosnkiem (wg. uznania). Wszystko razem mieszam.
Świetne połączenie ostrej potrawy z orzeźwiającą sałatką... ;)
bardzo apetyczne danie! restauracja meksykańska w Chorzowie! muszę się wybrać mieszkam bardzo niedaleko :)
OdpowiedzUsuńnajlepsza restauracja meksykańska w jakiej byłam, polecam:)
OdpowiedzUsuń