Składniki:
- 50 g makaronu ryżowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 100 g mięsa
- 1 marchewka
- garść kiełków fasoli mung
- zielona cebulka
- ok 1 cm świeżego imbiru
- kilka listków mięty
- ok 20 g grzybków mun
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki sosu słodko-pikantnego
- ok 30 arkuszy papieru ryżowego
- olej do smażenia
Dzisiaj do sajgonek użyłam mięsa z odzysku, czyli po ugotowaniu rosołu wyjęłam wołowinę i kurczaka i drobno posiekałam. Oczywiście można dać podsmażone mięso mielone, lub kurczaka.
Grzybki mun namoczyć w gorącej wodzie i posiekać, Makaron ryżowy również zalać wrzątkiem, a kiedy zmięknie posiekać na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę, w cienkie paseczki paprykę i posiekaną cebulę (jeżeli smażymy mięso, a nie mamy gotowca, to zaczynamy od niego i dodajemy po kolei wszystkie składniki) . Dorzucić grzybki mun, makaron, starty imbir, posiekaną cebulkę i kilka liści mięty również posiekanej. Zalać sosami: sojowym, rybnym i słodko pikantnym. I oto mamy gotowe nadzienie ;-)
Teraz czas na zawijanie ;)
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Na środek nakładamy nadzienie (tylko nie przesadzajmy z ilością) Dołem przykrywamy nadzienie, następnie boki zawijamy do środka i całość rolujemy :)
Tak przygotowany sajgonki smażymy na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju.
Podaję z sosem słodko pikantnym.
a na jakim oleju smażyłaś?
OdpowiedzUsuńrzepakowy :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, idealna przekąska:)
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm,... pyszności!
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy ten papier ryżowy będzie dobry na sajgonki?
http://www.przepisychinskie.pl/pl/p/Papier-Ryzowy-Okragly-500g/202
Ma być okrągły, czy kwadratowy?
Widziałam i taki i taki.
Myślę, że papier będzie w porządku. Osobiście nigdy nie używałam kwadratowego, zawsze okrągły i ten polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
poczekaj po sklejeniu sajgonek az papier wyschnie i wtedy nie powinny sie rozpasc. ale rzecz jasna to tez kwestia wprawy. cwiczenie czyni mistrza, powodzenia :)
UsuńWłaśnie tak robię, mimo to, często je rozsadza ;)
UsuńSajgonki robimy z okrągłego, kwadratowy jest nieodpowiedni do takiego zwijania, ja tu kupuję wszystkie potrzebne produkty: papier ryżowy okrągły, grzyby mun i shitake, makarony i sosy, fajna obsługa http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=16242397&order=n
OdpowiedzUsuń