poniedziałek, 11 czerwca 2012

Sajgonki

Każde przygotowanie sajgonek to regularna wojna między mną a tą przekąską :) Jednak z każdym kolejnym razem przegrywam coraz mniejszą różnicą bramek ;-) Chodzi oczywiście o ilość sajgonek, które się rozpadają podczas smażenia. Nie wiem co robię źle... zwijam wg instrukcji, smażę na dobrze rozgrzanym oleju, więc w czym tkwi problem? Może wy macie jakieś sugestie?



Składniki:
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 100 g mięsa
  • 1 marchewka
  • garść kiełków fasoli mung
  • zielona cebulka
  • ok 1 cm świeżego imbiru
  • kilka listków mięty
  • ok 20 g grzybków mun 
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki sosu słodko-pikantnego
  • ok 30 arkuszy papieru ryżowego
  • olej do smażenia
 


Dzisiaj do sajgonek użyłam mięsa z odzysku, czyli po ugotowaniu rosołu wyjęłam wołowinę i kurczaka i drobno posiekałam. Oczywiście można dać podsmażone mięso mielone, lub kurczaka. 
Grzybki mun namoczyć w gorącej wodzie i posiekać, Makaron ryżowy również zalać wrzątkiem, a kiedy zmięknie posiekać na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę, w cienkie paseczki paprykę i posiekaną cebulę (jeżeli smażymy mięso, a nie mamy gotowca, to zaczynamy od niego i dodajemy po kolei wszystkie składniki) . Dorzucić grzybki mun, makaron, starty imbir, posiekaną cebulkę i kilka liści mięty również posiekanej. Zalać sosami: sojowym, rybnym i słodko pikantnym. I oto mamy gotowe nadzienie ;-)

Teraz czas na zawijanie ;)
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Na środek nakładamy nadzienie (tylko nie przesadzajmy z ilością) Dołem przykrywamy nadzienie, następnie boki zawijamy do środka i całość rolujemy :)
Tak przygotowany sajgonki smażymy na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju.
Podaję z sosem słodko pikantnym.



9 komentarzy:

  1. a na jakim oleju smażyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie, idealna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,

    Czy ten papier ryżowy będzie dobry na sajgonki?
    http://www.przepisychinskie.pl/pl/p/Papier-Ryzowy-Okragly-500g/202

    Ma być okrągły, czy kwadratowy?
    Widziałam i taki i taki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że papier będzie w porządku. Osobiście nigdy nie używałam kwadratowego, zawsze okrągły i ten polecam.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczekaj po sklejeniu sajgonek az papier wyschnie i wtedy nie powinny sie rozpasc. ale rzecz jasna to tez kwestia wprawy. cwiczenie czyni mistrza, powodzenia :)

      Usuń
    2. Właśnie tak robię, mimo to, często je rozsadza ;)

      Usuń
  5. Sajgonki robimy z okrągłego, kwadratowy jest nieodpowiedni do takiego zwijania, ja tu kupuję wszystkie potrzebne produkty: papier ryżowy okrągły, grzyby mun i shitake, makarony i sosy, fajna obsługa http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=16242397&order=n

    OdpowiedzUsuń