Miałam obawy czy pestki dyni będą się trzymać fileta, na szczęście okazały się zbyteczne. Pestki trzymały się świetnie, a smakowały jeszcze lepiej :)
Składniki:
Mięso:
- filet z kurczaka
- 15 dag pestek dyni prażonych
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sałatka
- 4 liście sałaty masłowej
- 4 liście sałaty czerwonej karbowanej
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 1 pomidor
- pół ogórka zielonego
- owoc granatu
- uprażone pestki dyni
Dressing:
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki wody
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- łyżka miodu
Kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paski, solimy i pieprzymy, następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w pestkach dyni. Ja użyłam pestek już prażonych. Kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 35 min.
Na talerzu układamy na przemian liście sałaty, posypujemy papryką, ogórkami, pomidorami pokrojonymi w ósemki, pestkami granatu i dyni. Całość według uznania polewamy sosem i układamy kawałki kurczaka.
Pyszne!
A gdzie ten kurczak, bo nie widzę :P
OdpowiedzUsuńZrobić strzałkę? :P
OdpowiedzUsuńŁooo matko, jadłabym! :3
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń