Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry
- kilka liści sałaty
- pomidor
- czerwona cebula
- 4 plasterki sera
- 4 bułki pełnoziarniste (ja użyłam sojowych)
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 drobno posiekany ogórek konserwowy
- odrobina czosnku suszonego
Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawami, formujemy cienkie placki i smażymy po kilka minut z każdej strony.
Bułkę przekrawamy na pół, kładziemy plasterek sera, sałatę mięso, plasterek pomidora i cebuli czerwonej.
Majonez mieszamy z musztardą, dodajemy cebulkę, następnie ocet i cukier, na koniec dodajemy ogórka , mieszamy i wstawiamy do lodówki na chwilę.
Polewamy hamburgera sosem wg. uznania i przykrywamy górną częścią bułki :)
Smacznego :)
mój mąż się uśmiecha, zerkając mi w kompa, czyli w tyg muszę mu zrobić takie hamburgery :P ech! mam przez Ciebie dodatkową robotę ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
O.
wygladaja oblednie!! tez uwielbiam fast oody domowe i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
och, ja jak fastfoody to tylko domowe :) lubię takie przepisy znajdywać - fajnie!
OdpowiedzUsuńWow, super wyglądają, fajny przepis na sosik, ja kupiłam gotowy na tygodniu amerykańskim w lidlu, dziś robiłam hot dogi, pychota:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła takiego hamburgera:D
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie:) ale jak go tu ugryźć?;)
OdpowiedzUsuń