Dzisiaj prezentuję przepis siostry :)
- 2 jaja
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki roztopionego masła (150g)
- tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
- 1 - 2 łyżeczki pieprzu cayenne
Wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao, czekolada, pieprz cayenne) w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre (mleko, jajka, masło i ekstrakt waniliowy) i połączyć z suchymi. Wymieszać.
Napełnić masą foremki do muffinek do ok. 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki pozostawić w foremkach przez ok. 5 minut, następnie wyjąć i studzić.
Napełnić masą foremki do muffinek do ok. 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki pozostawić w foremkach przez ok. 5 minut, następnie wyjąć i studzić.
Przepis na lukier plastyczny pochodzi ze strony Kotlet TV. Potem do części dodałam czerwony barwnik a do drugiej części zielony i uformowałam małe papryczki chilli.
Prześliczne papryczki! A muffinki z pewnością pyszne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko z tymi maleńkimi papryczkami :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, uwielbiam połączenie czekolady z chilli :)
nigdy nie próbowałam takiego połączenia, ale bez ryzyka nie ma zabawy:)
OdpowiedzUsuń