Kurczak wyszedł boski :) Nie przesuszył się za bardzo, miał świetny, aromatyczny smak, a do tego był bardzo soczysty. Postanowiłam połączyć go z z ziemniakami przekładanymi czosnkiem i rozmarynem, oraz pyszną sałatką na bazie pomidora i rzodkiewki. Obiad zaliczam do udanych :)
- 1 cały kurczak
marynata:
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki czosnku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ok 100 ml oliwy
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
Sałatka:
- 1 pomidor
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 4 rzodkiewki
- pęczek koperku
- cebulka zielona
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy kurczaka, odrobinę wkładamy też pod skórkę :) Tak przygotowanego, wkładamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki. Pieczemy przez ok 1,5 h w temp 200 stopni, od czasu do czasu podlewając wodą. W połowie pieczenia obróciłam kurczaka na drugą stronę :)
Ziemniaki nacinamy (nie tniemy do końca),a pomiędzy nacięcia wkładamy płatki czosnku i rozmaryn, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika pół godziny po kurczaku i pieczemy ok godzimy.
Pomidora, kapustę i rzodkiewkę kroimy w kostkę, cebulkę, koperek siekamy i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pyszne! :)
Fajne . Naprawdę dobre ;3
OdpowiedzUsuń