niedziela, 15 lipca 2012

Pieczony kurczak, ziemniaki przekładane czosnkiem i rozmarynem, czyli niedzielny obiad... ;)

Kurczak wyszedł boski :) Nie przesuszył się za bardzo, miał świetny, aromatyczny smak, a do tego był bardzo soczysty. Postanowiłam połączyć go z z ziemniakami przekładanymi czosnkiem i rozmarynem, oraz pyszną sałatką na bazie pomidora i rzodkiewki. Obiad zaliczam do udanych :) 

Składniki:

  • 1 cały kurczak

marynata:
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • ok 100 ml oliwy

  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn

Sałatka:
  • 1 pomidor
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 4 rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • cebulka zielona
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy kurczaka, odrobinę wkładamy też pod skórkę :) Tak przygotowanego, wkładamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki. Pieczemy przez ok 1,5 h w temp 200 stopni, od czasu do czasu podlewając wodą. W połowie pieczenia obróciłam kurczaka na drugą stronę :)
Ziemniaki nacinamy (nie tniemy do końca),a pomiędzy nacięcia wkładamy płatki czosnku i rozmaryn, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika pół godziny po kurczaku i pieczemy ok godzimy.

Pomidora, kapustę i rzodkiewkę kroimy w kostkę, cebulkę, koperek siekamy i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Pyszne! :)


1 komentarz: