Już od dawna miałam ochotę na słodko kwaśne żeberka. Nigdy ich nie robiłam, więc dzisiejsze danie to czysty eksperyment, którego efekty okazały się przepyszne i przeszły moje najśmielsze oczekiwania.
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki miodu
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 kg żeberek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- kilka liści kapusty pekińskiej
- cebulka dymka
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i do gotowej masy wkładamy pokrojone na nieduże kawałki żeberka, tak aby każde było dokładnie obłożone marynatą, na minimum godzinę.
Na woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju i smażymy żeberka po kilka minut z każdej strony. Kiedy się ładnie zarumienią, wlewamy niedużą ilość wody i dodajemy resztę marynaty, która pozostała w misce.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, a z liści kapusty kroimy najgrubszą ich część, również w słupki. Wszystko dodajemy do naszych żeberek i smażymy razem przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną dymkę.
Szybkie i pyszne danie :)
z przyjemnością zjadłabym na obiad;)
OdpowiedzUsuńBardzo udany eksperyment - no i jak apetycznie wygladaja!
OdpowiedzUsuńGenialne ! jak patrzy się na zdjęcia, to aż czuć w ustach ich smak :)
OdpowiedzUsuń