Powoli szykuję się do recenzji dwóch książek kulinarnych, postanowiłam więc przygotować z nich potrawy. Na pierwszy ogień poszła "Ekonomia gastronomia" Allegry McEvedy i Paula Merretta i proponowana przez nich Frittata z kiełbasą chorizo. Jako że do chorizo dostępu nie mam użyłam kiełbasy wiejskiej.
Składniki:
- 180 g kiełbasy (w oryginale chorizo w mojej wersji wiejskiej)
- oliwa lub olej
- 8 ugotowanych niedużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 8 jajek
- 2 łyżki śmietany (ja dodałam więcej)
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- posiekana dymka
- 2 łyżki musztardy sarepskiej (moja innowacja)
- sól, pieprz
Kiełbasę należy pokroić w nieduże kawałki i podsmażyć na oliwie na patelni, następnie zdjąć i w miejscu kiełbasy ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i również podsmażyć. Niedużą blaszkę (moja ma 20 cm) na dnie wyłożyć papierem. Jajka, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy razem na jednolitą masę. Do formy wrzucamy ziemniaki, kiełbasę i zalewamy masą jajeczną, posypujemy całość dymką.
Podajemy ze śmietaną :)
O nie! Pyszne widoki a ja taka głodna! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://whoneedschanel.blogspot.com/
Mam zamiar zrobić.....napisze jaki był efekt.
OdpowiedzUsuń