Składniki:
marynata:
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 cebule czerwone
- 2 łyżki oleju
- garść pietruszki zielonej
- 1 podwójny filet z kurczaka
Sałatka:
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- garść kukurydzy
- odrobina pietruszki zielonej
dressing
- 5 łyżeczek oleju
- 2 łyżeczek wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- łyżka miodu
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i łączymy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu rozgrzewamy na patelni olej i całość smażymy. Trzeba uważać i często mieszać, ponieważ łatwo się przypala.
Składniki sałatki kroimy i układamy wg uznania. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w słoiczku i polewamy powstałym sosem sałatkę. Całość podałam ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy... Po prostu pyszne! :)
Dzięki za przepis - przetestuje na dzisiejszy obiad. Mam nadzieję że sos musztardowo-miodowy będzie wyrazisty i smaczny.
OdpowiedzUsuń