poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kurczak miodowo-musztardowy

Uwielbiam połączenie miodu i musztardy! Kurczak w marynacie,która składa się właśnie z tych produktów to jedno z moich ulubionych dań. Dziś je prezentuję. :)

Składniki:
marynata:
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki oleju
  • garść pietruszki zielonej
  • 1 podwójny filet z kurczaka

Sałatka:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • garść kukurydzy
  • odrobina pietruszki zielonej

dressing
  • 5 łyżeczek oleju
  • 2 łyżeczek wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu

 Wszystkie składniki marynaty mieszamy i łączymy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu rozgrzewamy na patelni olej i całość smażymy. Trzeba uważać i często mieszać, ponieważ łatwo się przypala.

Składniki sałatki kroimy i układamy wg uznania. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w słoiczku i polewamy powstałym sosem sałatkę. Całość podałam ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy... Po prostu pyszne! :)




1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis - przetestuje na dzisiejszy obiad. Mam nadzieję że sos musztardowo-miodowy będzie wyrazisty i smaczny.

    OdpowiedzUsuń