czwartek, 14 czerwca 2012

Ciasto truskawkowo-bananowe

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka (której w zasadzie nie widać :P):
  • 125 g mąki 
  • 50 g cukru muskovado
  • 25 g cukru białego
  • 75 g masła 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao

owoce:

  • 300 g truskawek (lub duuużo więcej ;))
  • 2 banany
  • 1 łyżka brązowego cukru

W mikserze ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ciągle miksując wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość na wolnych obrotach miksujemy jeszcze kilka chwil.
Ciasto przelewamy na wysmarowaną blaszkę.
Truskawki kroimy na połówki, banany na kawałki i wykładamy na ciasto. Owoce posypujemy łyżką brązowego cukru.

W misce mieszamy wszystkie składniki na "kruszonkę" i rzucamy kawałki na owoce. 

Pieczemy przez ok 60 min w temp 200 stopni.


2 komentarze: