czwartek, 7 czerwca 2012

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Uwielbiam gołąbki, szczególnie z młodej kapusty, którą łatwiej ugotować i przygotować i która wymaga mniej prac. Ręka do góry, kto tak jak ja uwielbia gołąbki!?



Składniki:

Gołąbki:
  • 3 woreczki ryżu
  • 800 g mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 kapusty młode
  • 20 dag boczku
  • maggi
  • sól, pieprz
  • kucharek


Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g mięsa
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
Kapustę gotuję chwilę w wodzie z odrobiną warzywka, ponieważ jest młoda, szybko mięknie, więc trzeba uważać i wyjąć w odpowiednim momencie. Liście obieramy, ja odcinam zgrubienia.
W misce mieszam ryż z mięsem. Na patelni podsmażam pieczarki z cebulą i warzywkiem. Gotowe dodaję do farszu. Następnie smażę boczek, który również gdy jest już gotowy dodaję do farszu. Mieszam wszystko i doprawiam solą pieprzem i maggi. Na każdy liść wykładam odpowiednią ilość farszu i zawijam. Do dużego garnka wrzucam skórki z boczki, margarynę. Garnek następnie wykładam liśćmi, które mi zostały, lub nie nadają się do zawijania. Na to układam zawinięte gołąbki i zalewam wodą (lub wodą pozostałą po gotowaniu kapusty). Gotuję całość na małym ogni ok 40 min.

W garnku na oleju smażę mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Następnie dodaję pomidory w puszce, a ponieważ lubię sos bardziej na słodko, dodatkowo daję również ketchup łagodny. Przyprawiam do smaku.

Pyszności!

1 komentarz: