Uwielbiam gołąbki, szczególnie z młodej kapusty, którą łatwiej ugotować i przygotować i która wymaga mniej prac. Ręka do góry, kto tak jak ja uwielbia gołąbki!?
Składniki:
Gołąbki:
- 3 woreczki ryżu
- 800 g mięsa mielonego
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 kapusty młode
- 20 dag boczku
- maggi
- sól, pieprz
- kucharek
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 200 g mięsa
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Kapustę gotuję chwilę w wodzie z odrobiną warzywka, ponieważ jest młoda, szybko mięknie, więc trzeba uważać i wyjąć w odpowiednim momencie. Liście obieramy, ja odcinam zgrubienia.
W misce mieszam ryż z mięsem. Na patelni podsmażam pieczarki z cebulą i warzywkiem. Gotowe dodaję do farszu. Następnie smażę boczek, który również gdy jest już gotowy dodaję do farszu. Mieszam wszystko i doprawiam solą pieprzem i maggi. Na każdy liść wykładam odpowiednią ilość farszu i zawijam. Do dużego garnka wrzucam skórki z boczki, margarynę. Garnek następnie wykładam liśćmi, które mi zostały, lub nie nadają się do zawijania. Na to układam zawinięte gołąbki i zalewam wodą (lub wodą pozostałą po gotowaniu kapusty). Gotuję całość na małym ogni ok 40 min.
W garnku na oleju smażę mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Następnie dodaję pomidory w puszce, a ponieważ lubię sos bardziej na słodko, dodatkowo daję również ketchup łagodny. Przyprawiam do smaku.
Pyszności!
Aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuń