wtorek, 19 czerwca 2012

Tarta z owocami i mascarpone

Od razu przyznaję się, że przy tym cieście dużo mi nie wyszło. Najpierw za długo ubijałam śmietanę do kremu i zrobiło mi się prawie masło ;) Potem za długo ciasto w piecu trzymałam i przez pierwszy dzień było bardzo twarde. Dopiero dziś pod wpływem kremu zmiękło i jest pyszne :) 
Ale jak na pierwszą w życiu tarte myślę, że jest bardzo dobrze :)


Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 4-6 łyżek mleka zagęszczonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 banan 
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek amerykańskich
Mąkę mieszam z cukrami, dodaję masło i rozdrabniam, następnie dodaję jajko i wodę i wyrabiam. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na ok 2 godz. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek i wykładam nim formę do tarty. Całość nakłuwam dobrze widelcem.
Piekę ok 20 min w temp. 200 stopni.
Krem mascarpone miksuję z mlekiem zagęszczonym i cukrem na jednolitą masę.
Po ostygnięciu ciasta nakładam na nie krem i owoce :) I oczywiście zjadam! ;)

5 komentarzy:

  1. kremowe mascarpone i owoce.. lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze, to nie przepadam za robieniem deserów (prócz kaw!), ale uwielbiam gotować :) przejrzałam Twojego bloga i zauważyłam, że niektóre dania robimy "pod tą samą nazwą", ale nasze przepisy się odrobinę różnią ;) tak czy inaczej, z pewnością wypróbuję Twoje propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, jak kucharz umie się przyznać, że coś mu nie wyszło. Wielu pokazuje nam tylko to, co piękne i udane. A przecież doskonale wiemy, że gotowanie to sztuka oparta na błędach :D

    A Twoja tarta wygląga obłędnie - wakacyjnie, lekko i słodko!

    OdpowiedzUsuń