niedziela, 3 czerwca 2012

Kurczak w panierce z pestek dyni


Miałam obawy czy pestki dyni będą się trzymać fileta, na szczęście okazały się zbyteczne. Pestki trzymały się świetnie, a smakowały jeszcze lepiej :)

Składniki:

Mięso:
  • filet z kurczaka
  • 15 dag pestek dyni prażonych 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sałatka
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 4 liście sałaty czerwonej karbowanej
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1 pomidor
  • pół ogórka zielonego
  • owoc granatu
  • uprażone pestki dyni

Dressing:
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu

Kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paski, solimy i pieprzymy, następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w pestkach dyni. Ja użyłam pestek już prażonych. Kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 35 min.

Na talerzu układamy na przemian liście sałaty, posypujemy papryką, ogórkami, pomidorami pokrojonymi w ósemki, pestkami granatu i dyni. Całość według uznania polewamy sosem i układamy kawałki kurczaka.


Pyszne!


4 komentarze: