czwartek, 21 czerwca 2012

Zielony kebab

Trzeba przyznać, że kebaby w liściach sałaty rzymskiej prezentują się świetnie, ale jedzenie ich jest trochę skomplikowane i lepiej zaopatrzyć się w ręczniczek ;-)

Składniki na 4 sztuki:
  • 1 filet z kurczaka 
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1/4 papryki czerwone
  • 1/4 papryki żółtej
  • 2 plastry ananasa
  • 1/2 ogórka zielonego
  • kilka plasterków sera
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki przyprawy shoarma
Sos:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • kilka łyżek majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu słodko pikantnego
 Kurczaka pokroić w paski i posypać wymieszanymi przyprawami. Smażyć kilka minut.

Wszystkie składniki pokroić według uznania. Ser, pokrojony najlepiej w podłużne paski, poukładać na dokładnie umytych liściach sałaty rzymskiej. Resztę składników, z wyjątkiem kurczaka, wymieszać z sosem czosnkowym i nałożyć na sałatę i ser. Na wierzch położyć po kawałku kurczaka i zawinąć dokładnie z pomocą folii aluminiowej. Doprawić do smaku wg. uznania :-)

4 komentarze: