czwartek, 7 czerwca 2012

Muffinki kawowe z budyniem

Podczas ostatnich zakupów w Ikei zaopatrzyłam się w słodkie foremki, a dziś przyszedł czas, żeby je wypróbować ;-)
Składniki:
  • 400 g mąki
  • 200 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 125 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 125 ml ostudzonej kawy
  • 2 łyżki amaretto

  • ok. 1 l mleka
  • 3 kolorowe budynie (np. czekoladowy, waniliowy i malinowy


Połączyć osobno składniki na ciasto mokre i suche (dla ułatwienia masło trochę rozpuszczam). Potem połączyć oba ciasta i wymieszać na jednolitą masę.Ciasto przelać do papilotek, albo foremek i piec w temp 220 stopni ok 35 min.

Budyń zrobić mniej więcej w połowie mleka zalecanego na opakowaniu. Babeczki  po ostudzeniu ozdobić budyniem, używając szprycy z odpowiednią końcówką.

Foremki z Ikea oczywiście się sprawdziły ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz