czwartek, 14 czerwca 2012

Kurczak z fetą w cieście francuskim


 Przyszedł mi do głowy pomysł, że mogłabym zapiec kurczaka w cieście francuskim... tylko z czym? I nagle przypomniało mi się, że w lodówce mam opakowanie fety, którą powinnam już zużyć i tak oto powstała kurczak w cieście francuskim z fetą.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka
  • pół opakowania sera feta
  • 1 jajko
  • przyprawy
Sałatka:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • pół ogórka
  • 3 plasterki sera wędzonego
  • pół opakowania fety
  • 1 śmietana
  • łyżka octu
  • łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Z fileta robimy cienkie płaty i przyprawiamy wg uznania (ja użyłam przyprawy do grillowanych warzyw ;)). Mięso kładziemy na środku ciasta a na mięsie układamy ser feta. Ciasto kroimy jak na zdjęciu i układamy na kurczaku na przemian. całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Kurczaka pieczemy przez ok 30 min  w temp 200 stopni.

Wszystkie składniki sałatki kroimy wg uznania. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, octem i cukrem. Mieszamy wszystko razem.




Proste... a jak ładnie wygląda! :) O smaku nawet nie wspomnę... :)




9 komentarzy:

  1. O tak, cudnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl! Ja pewnie dorzucilabym jeszcze troche szpinaku, dla smaku i dla zdrowotnosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszotka:)
    swietnie wyglada;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm a gdyby dodać do tego pomidory suszone? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis! Ja dodałam jeszcze do kurczaka suszone pomidory i oliwki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń