Przyszedł mi do głowy pomysł, że mogłabym zapiec kurczaka w cieście francuskim... tylko z czym? I nagle przypomniało mi się, że w lodówce mam opakowanie fety, którą powinnam już zużyć i tak oto powstała kurczak w cieście francuskim z fetą.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 filet z kurczaka
- pół opakowania sera feta
- 1 jajko
- przyprawy
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 pomidor
- pół ogórka
- 3 plasterki sera wędzonego
- pół opakowania fety
- 1 śmietana
- łyżka octu
- łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Z fileta robimy cienkie płaty i przyprawiamy wg uznania (ja użyłam przyprawy do grillowanych warzyw ;)). Mięso kładziemy na środku ciasta a na mięsie układamy ser feta. Ciasto kroimy jak na zdjęciu i układamy na kurczaku na przemian. całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Kurczaka pieczemy przez ok 30 min w temp 200 stopni.
Wszystkie składniki sałatki kroimy wg uznania. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, octem i cukrem. Mieszamy wszystko razem.
Proste... a jak ładnie wygląda! :) O smaku nawet nie wspomnę... :)
świetny!
OdpowiedzUsuńO tak, cudnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! Ja pewnie dorzucilabym jeszcze troche szpinaku, dla smaku i dla zdrowotnosci ;)
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pychota!
OdpowiedzUsuńświetna propozycja!
OdpowiedzUsuńpyszotka:)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada;)
mmm a gdyby dodać do tego pomidory suszone? ;)
OdpowiedzUsuńja robie dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Ja dodałam jeszcze do kurczaka suszone pomidory i oliwki. Pycha!
OdpowiedzUsuń