sobota, 2 czerwca 2012

Taki sobie... kebab :)


 Składniki:

Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • sól

Farsz:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • sałata lodowa
  • ser feta
  • 1 pomidor
  • przyprawa kebab-gyros
  • i inne składniki wg. uznania ;-)

Sos:
  • 1 jogurt naturalny mały
  • 2 łyżki majonezu
  • pół ogórka małego 
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku


Mąkę zagnieść z masłem, wodą i solą, jeżeli czujemy potrzebę można dodać jeszcze odrobinę wody. Zostawiamy na chwilę, po czym dzielimy na dwie lub trzy części i z każdej rozwałkowujemy cienki placek, posypując mąką. Smażymy na teflonowej, dobrze rozgrzanej patelni przez chwilę z każdej strony. Najlepiej jeżeli placek jest odrobinę mniejszy od patelni. Moje były większe i boki nie chciały się zrobić ;-) Trzeba też uważać, żeby nie trzymać za długo na patelni, ponieważ placki robią się twarde i przy zawijaniu łamią się (co niestety mi się tym razem przytrafiło). Tak więc pokażą się pęcherzyki powietrza, obracamy, odczekujemy chwilę na kolejne pęcherzyki i zdejmujemy ;-)

Majonez mieszamy z jogurtem i startym (na grubych oczkach) ogórkiem. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, oraz sól i pieprz do smaku.

Mięso mieszamy z przyprawą i smażymy.

Placek smarujemy sosem, nakładamy kurczaka, sałatę lodową, pomidora, cebulę i pokrojony w kostkę ser feta. 

Smaczna i lekka alternatywa dla kebaba barowego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz