sobota, 16 czerwca 2012

Kurczak curry z chińskim makaronem

 Składniki:
  • 250 g makaronu chińskiego
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g pędów bambusa
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chilli 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki curry
  • 2 łyżki garam masala
  • olej do smażenia

 

 Kurczaka kroimy na kawałki i obsypujemy 4 łyżeczkami curry i 2 garam masala. Podsmażamy w woku. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w kostkę, papryczkę siekamy na drobno. Dodajemy do kurczaka. Po chwili dorzucamy pędy bambusa i kiełki. Dodajemy resztę przypraw i sos sojowy i smażymy razem jeszcze kilkanaście minut

Makaron gotujemy ok 5 min. Po odcedzeniu kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do woka. Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze curry.

Pyszne!

4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Choć dla mnie, oczywiście, wersja bez papryki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne.. już wiem co jutro na obiad :)
    Zapraszam do mnie..

    OdpowiedzUsuń
  3. 8 łyżek curry nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się błąd... Jak w przepisie, miało być 4 łyżki

      Usuń