wtorek, 12 czerwca 2012

Dziś patriotycznie, czyli tarta biało-czerwona

W zamyśle miała to być oszukana pizza na cieście francuskim, ale po ułożeniu ciasta na blaszce do pizzy i nałożeniu wszystkich składników, okazało się, że blaszka nie mieści mi się w  piecyku. Tak to jest jak się kupuje i nie zmierzy nawet średnicy... Przełożyłam więc wszystko na blaszkę do tarty, na szczęście efekt kolorystyczny przy wszystkich tych zabiegach nie uległ zniszczeniu ;-)


Składniki:

  • pół opakowania sera feta
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 15 dag szynki
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • Sól i pieprz do smaku
Przyznaję od razu, że przez wszystkie zabiegi związane z przenoszeniem z blaszki na blaszkę ciasto mi się porwało, przez co też w czasie pieczenia się po prostu rozmoczyło. Zastanawiam się, czy przy kolejnych zabawach z ciastem francuskim nie podpiec go najpierw a następnie nakładać składniki. Niemniej, nawet rozmoczone było pyszne.
Nakładamy więc gotowe ciasto na blaszkę, boki ścinamy albo zawijamy. Następnie nakładamy składniki. Ja całość posmarowałam lekko sosem pomidorowym, który został z poprzedniego obiadu, czyli gołąbków. Układamy szynkę, ser i jak na zdjęciu, lub wg. własnego uznania pomidorki i ser feta. Kolejne pyszne, proste i szybki danie z cyklu "Co masz, to dasz" ;-)
A przy okazji jak patriotycznie...


1 komentarz: