poniedziałek, 25 czerwca 2012

Burrito z sałatką ananasową

Nie przepadam jakoś specjalnie za kuchnią meksykańską, ale burrito i enchilada to potrawy, które lubię od czasu do czasu zjeść. Jak dotąd najlepsze burrito jadłam w restauracji meksykańskiej w Chorzowie, a podane było z przepyszną sałatką, z kapusty pekińskiej. Postanowiłam stworzyć swoją wersję potrawy, z orzeźwiającą sałatką z kapusty pekińskiej i ananasa. 


Składniki:

Burrito:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula duża
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy, lub mieszanki meksykańskiej
  • puszka pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • kilka łyżek sosu salsa
  • olej do smażenia
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • 4 placki tortilli
  • kilka ząbków czosnku

Sałatka:
  • pół puszki ananasa
  • pół kapusty pekińskiej
  • mała śmietana gęsta
  • mały jogurt naturalny
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka ząbków czosnku


Na rozgrzanej patelni smażę pokrojone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Następnie dodaję paprykę i smażę aż lekko zmięknie. Dorzucam posiekaną papryczkę chilli i wszystkie "puszki" :) Na osobnej patelni smażę mięso z przyprawą do potraw meksykańskich, następnie dorzucam do warzyw. Doprawiam całość sosem salsa i gotuję wszystko razem jeszcze kilkanaście minut. Podaję zawinięte w tortillę lekko podgrzaną na suchej teflonowej patelni.

Ananasa kroję w kostkę, kapustę siekam. Majonez śmietanę i jogurt mieszam razem z przeciśniętym czosnkiem (wg. uznania). Wszystko razem mieszam.

Świetne połączenie ostrej potrawy z orzeźwiającą sałatką... ;)

2 komentarze:

  1. bardzo apetyczne danie! restauracja meksykańska w Chorzowie! muszę się wybrać mieszkam bardzo niedaleko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza restauracja meksykańska w jakiej byłam, polecam:)

    OdpowiedzUsuń