piątek, 4 maja 2012

Pizza na cieście pełnoziarnistym :-)



Na dobry początek pizza! Nie znam osoby, która nie przepadałaby za pizzą ;-) Sama również ją uwielbiam, ale przeraża mnie ilość kalorii jaką sobie aplikuję przy każdej wizycie w pizzeri. Dlatego przyrządzona przeze mnie inspirowana będzie programem kulinarnym "Rewolucja na talerzu". Po zjedzeniu dwóch połówek (!) nie czuję się ciężka jak po kupnej pizzy, a i z trawieniem chyba lepiej.

Składniki na ciasto: 



  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę. W tym czasie mieszamy mąki, dodajemy oliwę i sól. Łączymy z drożdżami i wyrabiamy. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia (w misce przykryte bawełnianą szmatką). Po tym czasie całość dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałkiem cienki ok 3 mm placki. Boki zwijamy lekko do środka. Po nałożeniu sosu i składników pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni ok 20 min.

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii i garść oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera ;-) Gotowym sosem smarujemy rozwałkowane placki.

Dalszy ciąg to już tylko nasza fantazja... ;-) Na pizzę rzucić można nasze ulubione produkty prawie bez ograniczeń ;-)

Przedstawię moje propozycje.

Pierwsza pizza to dwie różne połówki, jedna dla mnie druga dla głodnego chłopaka ;-)
1 połowa:
  • czerwona cebula
  • szynka
  • mozzarella

2 połówka:
  • szynka
  • ananas
  • parmezan starty

Pizza nr 2
  • szynka
  • pomidory pokrojone w plastry
  • mozzarella
  • czerwona cebula
  • rukola (rzucona na pizzę po wyjęciu z piekarnika)

Pizza nr 3
  • boczek (najlepiej jak najmniej tłusty)
  • cebula czerwona
  • parmezan
  • rukola (rzucona na pizzę po wyjęciu z piekarnika)
 

Przepisy, które lekko zmodyfikowałam, znalazłam w książkach:
"Rewolucja na talerzu" i "Włoska wyprawa Jamiego"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz