wtorek, 29 maja 2012

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką :-)

Polowałam dziś na młodą kapustę w warzywniaku i w oko wpadł mi rabarbar, z którego już odkąd pojawił się w sklepach miałam ochotę coś zrobić. Dokupiłam jeszcze trochę truskawek i tak oto urodziło się ciasto truskawkowo-rabarbarowe. Uwielbiam ten lekko kwaskowaty smak! ;-)

 Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 200 g truskawek

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • szklanka mąki
  • kilka łyżek cukru pudru (wg. uznania)

Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 2-3 łyżkami cukru.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub wysypaną bułką tartą. Na ciasto układamy rabarbar i truskawki w całości. Na koniec wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 60 min.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym Ci podkradła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ciasto. Mniam mniam polecam innym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha pycha polecam

    OdpowiedzUsuń