Smak tych buraków poznałam podczas wycieczki do Lwowa. Połączone z rodzynkami, śliwkami i orzechami od razu trafiły w mój gust kulinarny. Dzięki ukraińskiej koleżance udało mi się zdobyć przepis, którym dzielę się teraz z Wami.
Składniki:
- 4 duże buraki
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych śliwek
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- ząbek czosnku
Buraki należy ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy rodzynki, śliwki i orzechy. Ścieramy ząbek czosnku, dodajemy sól i cukier. Razem z majonezem mieszamy całość.
Smacznego!
Ciekawy przepis, muszą być smaczne takie buraczki!
OdpowiedzUsuń