czwartek, 26 grudnia 2013

Zupa serowa z klopsikami i grzankami czosnkowymi


Składniki:
  • 3 serki  topione emmentaler 
  • 10 dag twardego sera.
  • włoszczyzna (2 marchewki, dwie pietruszki, seler, por)
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 rosołki z kury
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie
  •  kilka kromek chleba tostowego
  • masło
Mięso mielone prosto z woreczka wrzucam w formie kulek do gotującej się wody (ok. 2 l). Po ok 15 min dodaję startą na dużych oczkach tarki jarzynę i rosołki.. Po ok 15 min dodaję serki topione i starty ser, np parmezan, ścieram dwa ząbki czosnku. Mieszam całość, aż serki się nie rozpuszczą. Następnie dodaję zioła.

na patelni roztapiam masło, lub oliwę. Chleb tostowy kroje w kostkę. Na oliwie podsmażam starty czosnek i wrzucam chleb. Grzanki dodaję do zupy, przyozdabiam pietruszką.

NAJLEPSZA ZUPA NA ŚWIECIE ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz