Przepis prawdopodobnie znany już wielu osobom, ja odkryłam dopiero niedawno... Połączenie dwóch składników daje tak genialny efekt, że chyba się uzależniłam! :)
Składniki na ok 1,2 l trunku:
- 400 ml rumu
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Puszki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 h. Następnie ich zawartość mieszamy z rumem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję (ja użyłam w tym celu miksera). Całość chłodzimy w lodówce, dzięki czemu uzyskujemy gęstszą formułę.
Naprawdę pyszne rozwiązanie dla tych, którzy obawiają się wersji z żółtkami :)
Naprawdę pyszne rozwiązanie dla tych, którzy obawiają się wersji z żółtkami :)
Z pewnością pyszny, ale to nie ajerkoniak ! To mniej więcej jak wiśniówka bez wiśni :P
OdpowiedzUsuńZgadzam się co do nazwy, nie mam jednak pomysłu na zastępczą wersję ;)
Usuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuń