sobota, 14 grudnia 2013

Domowy ajerkoniak (adwokat?) bez żółtek!

Przepis prawdopodobnie znany już wielu osobom, ja odkryłam dopiero niedawno... Połączenie dwóch składników daje tak genialny efekt, że chyba się uzależniłam! :)



Składniki na ok 1,2 l trunku:

  • 400 ml rumu
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
Puszki wkładamy do garnka  z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok 2,5 h. Następnie ich zawartość mieszamy z rumem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję (ja użyłam w tym celu miksera). Całość chłodzimy w lodówce, dzięki czemu uzyskujemy gęstszą formułę.

Naprawdę pyszne rozwiązanie dla tych, którzy obawiają się wersji z żółtkami :)


3 komentarze:

  1. Z pewnością pyszny, ale to nie ajerkoniak ! To mniej więcej jak wiśniówka bez wiśni :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się co do nazwy, nie mam jednak pomysłu na zastępczą wersję ;)

      Usuń