wtorek, 22 stycznia 2013

Kotlety jajeczno-brokułowe


Świetna alternatywa dla kotleta mielonego!

Składniki
  • 8 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 1 brokuł (ok 500g)
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • cebulka zielona
  • 1 mała cebula
  •  bułka tarta
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać posiekaną cebulkę zwykłą i zieloną. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, następnie pokroić na małe kawałeczki i dodać do jajek. Całość wymieszać, dodać 2 łyżki gałki muszkatołowej, pieprz ziołowy sól i pieprz, wszystko według uznania. Do całości wbić dwa jajka i jeżeli konsystencja po wymieszaniu nie będzie odpowiednia do wyrabiania kotletów, to dodać bułki tartej. Jak już osiągniemy odpowiednią masę, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Pyszne!

2 komentarze: