poniedziałek, 22 lipca 2013

Makaron z pieczarkami i brokułami w kremowym sosie





Składniki:
  • filet z kurczaka
  • makaron tagliatelle
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • brokuł
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 18%
  • pietruszka zielona
  • olej do smażenia
  • oregano, rozmaryn, cząber, sól, pieprz

Brokuł gotujemy, aż będzie lekko miękki, dzielimy na różyczki. Pieczarki kroimy i podsmażamy wraz z posiekaną cebulą, dodajemy pieprz i sól. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki i całość smażymy, aż mięso dojdzie. Dorzucamy brokuł. Dodajemy serek i śmietanę całość doprawiamy oregano, rozmarynem i cząbrem. Oczywiście solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy listki pietruszki.
Makaron gotujemy al dente. Do odcedzonego dodajemy odrobinę sosu i mieszamy. Nakładamy na talerz makaron, polewamy sosem i posypujemy pietruszką.

Kolejny prosty i szybki, a przede wszystkim smaczny sposób na makaron :)


wtorek, 16 lipca 2013

Makaron z kurczakiem i mozarellą, czyli metoda na głoda ;)



Tym razem makaron stworzony z potrzeby zaspokojenia nagłego głodu...
Godz. 21:30 - hmm... zjadłabym makaron!
Godz. 22:00 - konsumpcja ;)

W 30 min trzeba było zrobić przegląd lodówki, jak się okazało hulało tam głównie światło, wymyślić, ugotować... Zaznaczę jednak, że jedzenie makaronu na noc, niekoniecznie jest zdrową i dobrą fanaberią ;)

 Składniki:
  • makaron tagliatelle
  • 1 filet z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • kulka mozarelli
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków pietruszki
  • sól, pieprz, chili, oregano
  • ząbek czosnku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka smażymy, doprawiając solą pieprzem i oregano. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, a po chwili pomidory z puszki. Przyprawiamy, dodajemy bazylię i pietruszkę. Na sam koniec wrzucamy startą kulkę mozarelli. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy odrobinę sosu i mieszamy. Nakładamy na talerz i polewamy resztą sosu z kurczakiem.
Ekspresowe i pyszne!

niedziela, 7 lipca 2013

Roladki z serem feta i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym



Składniki na dwie roladki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 5-6 pomidorków suszonych z zalewy
  • pół opakowania sera feta
  • mała czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano, cząber, sól pieprz
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 3 listki bazylii
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Mięso dzielę wzdłuż na dwa kawałki, które następnie rozbijam i przyprawiam solą, pieprzem i oregano.
Składniki nadzienia: ser feta, posiekane pomidorki i cebulę oraz przeciśnięte dwa ząbki czosnku mieszamy na jednolitą masę, następnie kładziemy porcję na rozbitym mięsie i zawijamy formując roladę. Gotową posypujemy oregano, cząbrem, solą i pieprzem. Smażymy dokładnie z wszystkich stron przez kilka minut. Następnie przekładamy całość do garnka, podlewamy ok 100 ml wody i dusimy chwilę. Kiedy większość wody wyparuje, dodajemy wino i znowu chwilę dusimy. Wyjmujemy roladki i pozostały sos doprawiamy cząbrem, oregano, solą, pieprzem, wrzucamy porwane liście bazylii i zalewamy 100 ml śmietanki. Do pozostałych 100 ml dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy do sosu w celu zagęszczenia. Całość podajemy z ryżem.

Przepyszne! ;)


sobota, 6 lipca 2013

Makaron linguine z owocami morza



Składniki:
  • makaron linguine
  • 250 g mieszanki owoców morza (krewetki, małże, kalmary)
  • pietruszka zielona
  • puszka pomidorów
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ostra papryczka z zalewy
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa 


Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie do złotego koloru, następnie dodajemy rozmrożone i umyte owoce morza. Całość smażymy kilka minut, następnie zalewamy winem i dusimy kilka minut. Kiedy większość alkoholu wyparuje dodajemy pomidory z puszki, ostrą papryczkę i posiekaną pietruszkę (część zostawiamy do posypania). Przyprawiamy do smaku szczyptą oregano, solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z odrobiną gotowego sosu. Resztę nakładamy na makaron.


wtorek, 2 lipca 2013

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem




Składniki:
  • 200 g świeżego fileta z łososia
  • makaron Tagliatelle
  • Szpinak (świeży lub mrożony)
  • 4 ząbki czosnku
  • Śmietanka 30%
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
  • Oliwa

Makaron gotujemy i odcedzamy. Czosnek przysmażamy na patelni, dodajemy szpinak, a po chwili zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą pieprzem i gałką. Całość dusimy chwilę i dodajemy makaron.
Łososia przyprawiamy solą pieprzem i odrobiną oregano, następnie polewamy sokiem z cytryny i smażymy osobno.
Łososia układamy na makronie, a całość można posypać odrobiną parmezanu.

Szybki i pyszny pomysł na obiad :)





środa, 15 maja 2013

Penne w sosie śmietanowo-grzybowym

Przeglądając ten blog, można chyba bez wahania  stwierdzić, że jestem od niedawna wielką miłośniczką makaronu, w każdej niemalże formie. Tym razem prezentuję przepis na makaron penne z sosem grzybowym. Jest to dość ciężkie i sycące danie, a powoduje to śmietana, grzyby i jeszcze do tego serek mascarpone. Jednak smak pozwala zapomnieć o ilości kalorii pochłanianych podczas jedzenia :)




Składniki:

  • Makaron penne
  • 100 g grzybów (ja użyłam podgrzybków ususzonych w zeszłym roku)
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 12% (najlepiej słodka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz
  • 1 filet z kurczaka
  • oliwa z oliwek




Grzyby namoczyłam i podsmażyłam z posiekaną cebulą, po chwili dodałam pokrojone w małe kawałki pieczarki i wszystko razem smażyłam przez kilka minut. Następnie dodałam posiekany ząbek czosnku.
Całość zalałam śmietaną i serkiem mascarpone i poddusiłam razem przez kilka minut doprawiając do smaku. Uwaga... Można łatwo przesolić :). Następnie wsypałam starty parmezan.
Osobno usmażyłam kurczaka, którego nie dodawałam jednak do duszącej się potrawy, ponieważ miałam mieć gościa nie jedzącego mięsa. Można jednak wszystko połączyć razem.
Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie.




Smacznego!

sobota, 11 maja 2013

Sałatka brokułowa




 Przepis prosty i nieskomplikowany, za to efekt końcowy bardzo smaczny :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 4 jajka


Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • mała śmietana
  • 4 ząbki czosnku

Brokuł podgotować, jajka ugotować na twardo. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, brokuł podzielić na małe różyczki, jajko pokroić w większą kostkę, szczypiorek posiekać. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszać wraz z przeciśniętym czosnkiem, dodać do sałatki.