sobota, 6 lipca 2013

Makaron linguine z owocami morza



Składniki:
  • makaron linguine
  • 250 g mieszanki owoców morza (krewetki, małże, kalmary)
  • pietruszka zielona
  • puszka pomidorów
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ostra papryczka z zalewy
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa 


Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie do złotego koloru, następnie dodajemy rozmrożone i umyte owoce morza. Całość smażymy kilka minut, następnie zalewamy winem i dusimy kilka minut. Kiedy większość alkoholu wyparuje dodajemy pomidory z puszki, ostrą papryczkę i posiekaną pietruszkę (część zostawiamy do posypania). Przyprawiamy do smaku szczyptą oregano, solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z odrobiną gotowego sosu. Resztę nakładamy na makaron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz