poniedziałek, 22 lipca 2013

Makaron z pieczarkami i brokułami w kremowym sosie





Składniki:
  • filet z kurczaka
  • makaron tagliatelle
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • brokuł
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 18%
  • pietruszka zielona
  • olej do smażenia
  • oregano, rozmaryn, cząber, sól, pieprz

Brokuł gotujemy, aż będzie lekko miękki, dzielimy na różyczki. Pieczarki kroimy i podsmażamy wraz z posiekaną cebulą, dodajemy pieprz i sól. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki i całość smażymy, aż mięso dojdzie. Dorzucamy brokuł. Dodajemy serek i śmietanę całość doprawiamy oregano, rozmarynem i cząbrem. Oczywiście solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy listki pietruszki.
Makaron gotujemy al dente. Do odcedzonego dodajemy odrobinę sosu i mieszamy. Nakładamy na talerz makaron, polewamy sosem i posypujemy pietruszką.

Kolejny prosty i szybki, a przede wszystkim smaczny sposób na makaron :)


1 komentarz:

  1. zamiast śmietany proponuje czosnek i jogurt naturalny - ale nie każdy lubi 'magie' czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń