niedziela, 2 grudnia 2012

Cynamonowe palmiery

Dziś przepis dla fanów cynamonu, czyli cynamonowe palmiery. Ten przepis jest tak prosty, że nawet prawdziwy laik w dziedzinie pieczenia sobie z nim poradzi jak wpadną do niego niespodziewani goście

Składniki
Gotowe ciasto francuskie
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
1 jajko

Przygotowanie:
Na samym początku ustawiamy piekarnik na 180  stopni, bo przygotowanie ciasteczek zajmie nam mniej więcej tyle czasu, żeby się nagrzał do tej temperatury.
Cukier mieszamy w kubeczku z cynamonem, ja miałam gruby cukier więc zmiksowałam go trochę blenderem. Rozkładamy ciasto  smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubo cukrem z cynamonem. Zwijamy do środka dłuższe boki ciasta (tak aby zetknęły się w połowie) tworząc kształt ślimaczka. Na koniec smarujemy ciasto jajkiem z wierzchu i kroimy na 1 cm paski. tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok15 min (ja po prostu czekałam aż się zarumienią)
Smacznego

Oprócz cynamonu można też dać płatki migdałów czy pokruszone orzechy, można też roztopić czekoladę i do połowy zanurzyć w niej palmiery, będą wtedy jeszcze lepsze :)

4 komentarze:

  1. Matko, jak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię słodycze z cynamonem, a Tw ciasteczka wyglądają bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń