sobota, 8 grudnia 2012

Spaghetti a'la Carbonara

Chodziła za mną Carbonara od dawna... Chyba najlepszą jadłam we Włoszech... mimo, że robioną przez Polaka. Tamta ze wspomnień nie zawierała śmietany, jedynie jajka. Jako, że śmietanę uwielbiam, wolę chyba wersję z jej użyciem :)


Składniki:
  • 30 dag boczku
  • 20 dag pieczarek
  • Makaron Spaghetti
  • śmietana 30%
  • 4 żółtka
  • 100 g parmezanu startego
  • sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek



1.Boczek z pieczarkami podsmażamy.
2. Śmietanę mieszamy z jajkami i parmezanem (część zostawiamy do posypania).
3.Makaron gotujemy.
4. Po odcedzeniu mieszamy z boczkiem i sosem. Trzeba uważać, żeby całość za bardzo się nie ścięła i nie zrobiła się jajecznica. :)
5. Nakładamy i posypujemy parmezanem

<3

3 komentarze: