sobota, 21 lipca 2012

Żeberka słodko kwaśne


Już od dawna miałam ochotę na słodko kwaśne żeberka. Nigdy ich nie robiłam, więc dzisiejsze danie to czysty eksperyment, którego efekty okazały się przepyszne i przeszły moje najśmielsze oczekiwania.


Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 1/2 kg żeberek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • cebulka dymka

Składniki marynaty mieszamy ze sobą i do gotowej masy wkładamy pokrojone na nieduże kawałki żeberka, tak aby każde było dokładnie obłożone marynatą, na minimum godzinę.


Na woku rozgrzewamy niedużą ilość oleju i smażymy żeberka po kilka minut z każdej strony. Kiedy się ładnie zarumienią, wlewamy niedużą ilość wody i dodajemy resztę marynaty, która pozostała w misce.
Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, a z liści kapusty kroimy najgrubszą ich część, również w słupki. Wszystko dodajemy do naszych żeberek i smażymy razem przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy posiekaną dymkę.


Szybkie i pyszne danie :)

3 komentarze:

  1. z przyjemnością zjadłabym na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo udany eksperyment - no i jak apetycznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne ! jak patrzy się na zdjęcia, to aż czuć w ustach ich smak :)

    OdpowiedzUsuń