Składniki na dwie roladki:
- 1 filet z kurczaka
- 5-6 pomidorków suszonych z zalewy
- pół opakowania sera feta
- mała czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- oregano, cząber, sól pieprz
- 3 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)
- 3 listki bazylii
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki mąki pszennej
Mięso dzielę wzdłuż na dwa kawałki, które następnie rozbijam i przyprawiam solą, pieprzem i oregano.
Składniki nadzienia: ser feta, posiekane pomidorki i cebulę oraz przeciśnięte dwa ząbki czosnku mieszamy na jednolitą masę, następnie kładziemy porcję na rozbitym mięsie i zawijamy formując roladę. Gotową posypujemy oregano, cząbrem, solą i pieprzem. Smażymy dokładnie z wszystkich stron przez kilka minut. Następnie przekładamy całość do garnka, podlewamy ok 100 ml wody i dusimy chwilę. Kiedy większość wody wyparuje, dodajemy wino i znowu chwilę dusimy. Wyjmujemy roladki i pozostały sos doprawiamy cząbrem, oregano, solą, pieprzem, wrzucamy porwane liście bazylii i zalewamy 100 ml śmietanki. Do pozostałych 100 ml dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy do sosu w celu zagęszczenia. Całość podajemy z ryżem.
Przepyszne! ;)
Jak pysznie nadziane... I kremowy sosik, niebo w gębie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń