sobota, 4 sierpnia 2012

Frittata z ziemniakami i kiełbasą

Powoli szykuję się do recenzji dwóch książek kulinarnych, postanowiłam więc przygotować z nich potrawy. Na pierwszy ogień poszła "Ekonomia gastronomia" Allegry McEvedy i Paula Merretta i proponowana przez nich Frittata z kiełbasą chorizo. Jako że do chorizo dostępu nie mam użyłam kiełbasy wiejskiej.

Składniki:
  • 180 g kiełbasy (w oryginale chorizo w mojej wersji wiejskiej)
  • oliwa lub olej
  • 8 ugotowanych niedużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 8 jajek 
  • 2 łyżki śmietany (ja dodałam więcej)
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • posiekana dymka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej (moja innowacja)
  • sól, pieprz

Kiełbasę należy pokroić w nieduże kawałki i podsmażyć na oliwie na patelni, następnie zdjąć i w miejscu kiełbasy ułożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i również podsmażyć. Niedużą blaszkę (moja ma 20 cm) na dnie wyłożyć papierem. Jajka, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy razem na jednolitą masę. Do formy wrzucamy ziemniaki, kiełbasę i zalewamy masą jajeczną, posypujemy całość dymką.



Podajemy ze śmietaną :)

2 komentarze:

  1. O nie! Pyszne widoki a ja taka głodna! ;)

    Pozdrawiam
    http://whoneedschanel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zamiar zrobić.....napisze jaki był efekt.

    OdpowiedzUsuń