Składniki:
- makaron linguine
- 250 g mieszanki owoców morza (krewetki, małże, kalmary)
- pietruszka zielona
- puszka pomidorów
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ostra papryczka z zalewy
- oregano, sól, pieprz
- oliwa
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie do złotego koloru, następnie dodajemy rozmrożone i umyte owoce morza. Całość smażymy kilka minut, następnie zalewamy winem i dusimy kilka minut. Kiedy większość alkoholu wyparuje dodajemy pomidory z puszki, ostrą papryczkę i posiekaną pietruszkę (część zostawiamy do posypania). Przyprawiamy do smaku szczyptą oregano, solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z odrobiną gotowego sosu. Resztę nakładamy na makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz