Składniki:
- makaron rurki
- 3 garście orzechów włoskich (dawała na oko ;))
- kilka listków bazyli
- 1/4 kostki masła
- 150 g Szynki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- śmietana 18% (duży kubek)
- bazylia, oregano, sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim zmiksowane z bazylią orzechy (mogą być posiekane na większe kawałki, jak kto woli). Kiedy się lekko zarumienią, dodajemy drobno pokrojona szynkę i przeciśnięty czosnek. Lekko podsmażamy i całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy wedle uznania. Gotujemy wszystko krótką chwilę, po czym dodajemy makaron i mieszamy. Podaną na talerz potrawę, obficie posypujemy parmezanem i kilkoma większymi kawałkami orzechów.
Jak ja lubie wytrawne dania z orzechami!
OdpowiedzUsuń