środa, 12 grudnia 2012

Makaron z orzechami włoskimi i szynką

Po raz kolejny makaron...;)


Składniki:
  • makaron rurki
  • 3 garście orzechów włoskich (dawała na oko ;))
  • kilka listków bazyli
  • 1/4 kostki masła
  • 150 g Szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • śmietana 18% (duży kubek)
  • bazylia, oregano, sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim zmiksowane z bazylią orzechy (mogą być posiekane na większe kawałki, jak kto woli). Kiedy się lekko zarumienią, dodajemy drobno pokrojona szynkę i przeciśnięty czosnek. Lekko podsmażamy i całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy wedle uznania. Gotujemy wszystko krótką chwilę, po czym dodajemy makaron i mieszamy. Podaną na talerz potrawę, obficie posypujemy parmezanem i kilkoma większymi kawałkami orzechów.


1 komentarz: