sobota, 26 maja 2012

Tiramisu bananowe



Nie robiłam nigdy deseru z użyciem serka mascarpone, dlatego też ciekawa byłam jego smaku "na słodko". Wybór padł na tiramisu, które uwielbiam. Zamysł był taki, aby stworzyć je w klasycznej formie, ale podczas tworzenia wpadły mi w oko dwa już lekko przejrzałe banany. Grzechem było nie wykorzystać. Tak powstało bananowe, pyszne tiramisu ;-)

Składniki:
  • 2 jajka 
  • 500 g sera mascarpone 
  • 150 ml zimnej mocnej kawy 
  • 100 ml likieru kawowego lub amaretto 
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 
  • przesiane kakao do posypania 
  • 2 banany 
  • łyżka cukru lub cukru waniliowego 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Serek mascarpone mieszamy z żółtkami i partiami dodajemy ubitą pianę, aż do uzyskania gładkiej masy. na koniec dodajemy cukier waniliowy bądź zwykły. Powstały krem dzielimy na 4 części. Dwie miksujemy z bananem.

4-5 łyżeczek kawy zalać gorącą wodą. Po ostudzeniu dodać do amaretto i namoczyć biszkopty. układać na zmianę warstwa biszkoptów i warstwa kremu (na zmianę bananowy i zwykły). Dodatkowo można układać plasterki bananów. Ok. 1/4 kremu wykorzystujemy do dekoracji. Wkładamy na ok 6 godz. do lodówki. Po wyjęciu całość przez sitko posypujemy kakao.



2 komentarze:

  1. jadłam tylko klasyczne tiramisu:) to z bananami pewnie pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę, tak właśnie powstają smakowite przepisy. Banany na pewno świetnie się wpasowały :)

    OdpowiedzUsuń