czwartek, 31 maja 2012

Tarta francuska z brokułami, serem i szynką.

Miałam wczoraj lenia i przyznaję, że nie chciało mi się robić ciasta kruchego do tarty. Postanowiłam więc pójść na łatwiznę i blaszkę wyłożyłam gotowym, sprawdzonym ciastem francuskim.;-)


Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 brokuł
  • 15 dag szynki
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 mała gęsta śmietana
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

Blaszkę wykładamy dokładnie ciastem i posypujemy lekko bułką tartą. Szynkę kroimy w cienkie paski, ser ścieramy na grubych oczkach tarki, rozkładamy na cieście. Brokuły lekko podgotowujemy (ok 5 min.) i układamy jako kolejną warstwę tarty. 

Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy całość. 

Pieczemy ok 40 min w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz