piątek, 25 maja 2012

Szarlotka z budyniem



Mam strasznego doła. Kiepski dzień w pracy odbija się na moim samopoczuciu, postanowiłam więc jakoś osłodzić sobie końcówkę dnia. Po rozeznaniu okazało się, że posiadam nadmiar jabłek... Wniosek? Szarlotka! Poszperałam i na blogu Moje wypieki znalazłam smakowity przepis. Oczywiście okazało się, że muszę zrobić wycieczkę do sklepu, ponieważ masła brak, ale myślę że warto byłoby nawet na drugi koniec miasta pędzić w zamian za takie pyszności :) Aż brak mi słów aby opisać jak pyszna jest ta szarlotka!




Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek (użyłam odmiany ligol), 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 
  • 750 ml mleka 
  • cukier puder
  • kilka łyżek bułki tartej

Składniki na ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy na ok godzinę do zamrażalki, drugą do lodówki. Blaszkę smarujemy lub wykładamy papierem. Część ciasta z lodówki należy rozwałkować i  ułożyć w blaszce. W cieście należy zrobić kilka nakłuć widelcem. posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy jabłka. Budyń przygotowujemy wg. wskazówek na opakowaniu i pokrywamy nim jabłka. Na koniec posypujemy całość startym ciastem z zamrażalki :)
Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje wypieki :)

2 komentarze:

  1. Monika z budyniem mmmmm brzmi smakowicie.Właśnie jestem w trakcie robienia ocena bedzie po skosztowaniu;)

    OdpowiedzUsuń