Postanowiłam zrobić sobie dobrze z samego rana, czyli wstałam wcześniej, a ponieważ przy ostatnich zakupach do koszyka wpadło mi ciasto francuskie, które uwielbiam z serem i szynką, stworzyłam śniadaniowe pierożki ;-)
Składniki:
na ciastka:
- 15 dag szynki
- 15 dag sera żółtego
- 1 kulka mozzarelli
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 płat ciasta francuskiego (275 g)
- sól, pieprz
Ser, szynkę, mozzarelle pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, czosnek zetrzeć, lub przecisnąć przez praskę. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto pokroić na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Na każdy kwadrat położyć łyżkę nadzienia, skleić boki i lekko docisnąć widelcem (w trakcie pieczenia ciasto i tak się lekko rozklei).
Ponieważ nie zużyłam całego nadzienia, z pozostałej części postanowiłam zrobić sałatkę.
Składniki:
- reszta nadzienia z pierożków
- kilka liści sałaty
- kawałek ogórka zielonego
Ogórek kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy z resztą nadzienia z pierożków.
Składniki na sos:
- mała gęsta śmietana
- mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sos słodko pikantny (niekoniecznie musi być)
Na koniec przegotowuję sos czosnkowy. Jako, że w lodówce znalazłam otwartą śmietanę z wczorajszego obiadu, aby się nie zmarnowała mieszam ją z małym jogurtem naturalnym. Ścieram 2 ząbki czosnku i dodaję kilka kropel sosu słodko - pikantnego.
Czy tak rozpoczęty dzień może być zły? :)
super te pierożki:D
OdpowiedzUsuń