Tak mi jakość w lodówce niewiele zostało... Kilka pomidorów i opakowanie mozzarelli. Jako że na zimno mozzarella zupełnie mi nie smakuje postanowiłam przygotować coś na ciepło :)
Składniki:
- 2 pomidory
- kilka listków świeżej Bazyli
- kilka listków oregano
- ząbek czosnku
- jedna kulka mozzarelli
- pół czerwonej cebuli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Odcinamy górę pomidora i łyżką wyjmujemy miąższ. Oregano, bazylię i czosnek siekamy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Pomidory smarujemy powstałą miksturą od środka i wypełniamy połową kulki mozzarelli. Całość posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni na ok 25 min.
Nie obierałam pomidorów przed wkładaniem do pieca, po wyjęciu skórka sama odchodzi.
Pyszna przekąska na ciepło, świetnie smakuje z czerwoną cebulą :)
Ps. Najlepiej zapiekać twarde pomidory. Mój jeden, który już był dosyć dojrzały, nie wytrzymał presji ;)
Ps. Najlepiej zapiekać twarde pomidory. Mój jeden, który już był dosyć dojrzały, nie wytrzymał presji ;)
Właśnie dzisiaj robiłam takie pomidorki :) Tylko mozzarelle pokroiłam w kostkę, pyszne! :)
OdpowiedzUsuń