czwartek, 17 maja 2012

Muffinki z jabłkiem i gruszką

To był mój pierwszy raz z muffinkami ;-) I jestem wręcz zdumiona, że ich przygotowanie jest tak proste i przyjemne.





Ciasto część sucha:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru (ja używam brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto część mokra
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła 
Nadzienie i posypka:
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka 
  • kilka kostek czekolady
  • kandyzowane skórki
  • 3 łyżki kakao


Przygotowanie:

Połączyć osobno składniki na ciasto mokre i suche (dla ułątwienia masło trochę rozpuszczam). Potem połączyć oba ciasta i wymieszać na jednolitą masę. Część ciasta przełożyć do innej miski i dodać ok. 3 łyżki kakao. Jabłka i gruszki pokroić na nieduże kawałki.

Do każdej papilotki wlać odrobinę ciasta, następnie w zależności od gustu wrzucić kawałek jabłka, gruszki lub czekolady. Zalać nadzienie dokładnie ciastem. Można posypać kandyzowanymi skórkami. Ponieważ mamy ciasto ciemne i jasne możemy wg. uznania mieszać nadzienia i ciasta :-)

Piec ok 30 min w temp. 220 stopni.


 

 

3 komentarze:

  1. muffinki to rzecz wspaniała;P wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń
  2. No no wyglądają wspaniale:) chyba stanę się stałą czytelniczką Twojego bloga, bo gotować też kocham:) Ja też piekę muffinki, tylko, że krówkowe. PYYYYYYCHA

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba się kiedyś wreszcie odważę i coś upiekę. Co? Oczywiście muffinki :D

    OdpowiedzUsuń