Po pierwszej nieudanej próbie robienia domowego majonezu, postanowiłam spróbować raz jeszcze. Za pierwszym razem zamiast oleju dodałam oliwę z oliwek i smak powstałego majonezu był dla mnie po prostu nie do przyjęcia. Tym razem wybrałam olej, ale popełniłam błąd, mieszając w blenderze wszystkie składniki na raz. Na szczęście udało się uratować i doprowadzić konsystencję do właściwej.
Składniki:
- szklanka oleju
- łyżeczka musztardy (ja użyłam dijon)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju mieszamy w blenderze. Potem powoli dodajemy olej ciągle mieszając, aż konsystencja zbliży się do tej sklepowej.
Kurczę, a mnie wychodzi zawsze jakiś taki żółty. Na Twój od razu bym się rzuciła :)
OdpowiedzUsuń