Polowałam dziś na młodą kapustę w warzywniaku i w oko wpadł mi rabarbar, z którego już odkąd pojawił się w sklepach miałam ochotę coś zrobić. Dokupiłam jeszcze trochę truskawek i tak oto urodziło się ciasto truskawkowo-rabarbarowe. Uwielbiam ten lekko kwaskowaty smak! ;-)
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łodygi rabarbaru
- 200 g truskawek
Kruszonka:
- 100 g masła
- szklanka mąki
- kilka łyżek cukru pudru (wg. uznania)
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy 2-3 łyżkami cukru.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub wysypaną bułką tartą. Na ciasto układamy rabarbar i truskawki w całości. Na koniec wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 60 min.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym Ci podkradła :)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto. Mniam mniam polecam innym:)
OdpowiedzUsuńPycha pycha polecam
OdpowiedzUsuń