Nie ma nic lepszego niż ciepłe i pachnące bułeczki. Ponieważ pracuję w sklepie z pieczywem i wypiekami, mam świadomość tego, z czego robione są te produkty. Tak naprawdę, wszystko to gotowe mieszanki, czyli sama chemia :-) Tym lepiej chyba wiedzieć co się je.
Przepis jest prosty, składniki nieskomplikowane, a czas przygotowania niedługi ;-)
Na 4 podłużne bułeczki:
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- sól
W garnuszku podgrzać drożdże z cukrem i mlekiem, Kiedy będą letnie odstawić. W misce wymieszać mąkę z oliwą i szczyptą soli dodać rozpuszczone drożdże. Całość ugnieść i odstawić w cieple miejsce na jakieś 30 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Następnie podzielić na 4 części i uformować podłużne bułeczki. U góry lekko ponacinać. Ja dodatkowo posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 230 stopni ok 20 min.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz